poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Fenek

Dzisiaj podam wam informacje na temat FENKA.
  • Gromada: ssaki.
  • Rodzina: psowate.
  • Wymiary: długość 25 do 40 cm, masa ciała 1 do 1,5 kg, ogon do 30 cm.
  • Występuje: Sahara i pustynne tereny Półwyspu Arabskiego.
  • Pokarm: szarańczaki, chrząszcze, ptaki i gryzonie.
Fenek ma bardzo dobrze rozwinięte zmysły: jak u wielu psowatych doskonały węch i wzrok, a słuch wręcz rewelacyjny. Fenki kopią norki na różnej głębokości; ściany wzmacniają roślinami, piórami i sierścią.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz